HTML

MusiX

Kritikák, hírek és még sok-sok nyalánkság EE.one billentyűzete jóvoltából.

Twitter

Utolsó kommentek

  • Polski gyerek: Hello írtam egy e-mail-t neked melyben egy kritika van (2010.10.01. 19:07) Ők lennének a legjobb fellépők?
  • Taraj (törölt): Lassan szülinap... (2010.06.25. 12:10) Kezdjük el!
  • sMMileteardrop: @OmegA404 (törölt): mien luzer? meg milyen balfék? nézdmár hogy ö bármilyen a külsőja megtudja ál... (2010.06.17. 13:41) Kirúgták Mansont
  • lótlanhuszár: ez egy szar, de hallgasd meg az első albumukat, mielött teljesen elítélnéd őket (2010.06.05. 13:11) Mudvayne - Mudvayne
  • Taraj (törölt): Estig összeszedem a gondolatokat... fúúh. (2010.05.15. 14:05) 2 nappal Metallica előtt!
  • Utolsó 20

Egy rendszer története

2009.07.21. 21:18 Taraj (törölt)

Bizony, ma a System of a Down nevű supergroupot fogom bemutatni minél érdekesebb módon. A történetet majd követni fogja egy duplakritika a közeljövőben, de hogy mikről, azt nem árulom el.

Az egész California államban kezdődött, 1992-ben, egy garázsbandával, a Soil-lal, ami nem összetévesztendő a mai Soil együttessel. Ekkor még Serj Tankian énekes (hosszúhajú) és Daron Malakian gitáros (másik hajas) volt jelen sok más névtelen arccal. Ebben az időben találkoztak Shavo Odajian-nal (wtf-szakállas), aki a basszushúrokat tépte. A banda 94-ben véget is ért, és ekkor jött a ma is méltán népszerű banda, a SOAD, és a fent említett három név volt a tagja. Gyorsan ki is adtak egy demókazettát 95-ben, és ezen már rajta volt a ma is ismert "Metro" című remek. Később az akkori kiafene dobost váltotta a mai, ún. John Dolmayan (szakállas Scofield), ekkor figyelt fel rájuk a sztárproducer, Rick Rubin. És a gépezet zakatolni kezdett.

De álljunk meg egy szóra: mik ezek a hülye nevek? Nos, a banda összes tagja örmény felmenőkkel rendelkezik, akik nyílván az USA-ba disszidáltak az örmény gyilkolászáskor, és az utódok is ezen a földrészen ragadtak. A SOAD híres a felszólalásairól a  Földön megjelenő igazságtalanságokról. Ezt már csak a RATM tudja felülmúlni... Tehát ellenzik a török kormány tagadását, miszerint ők nem felelősek az örmény népírtásért, valamint megalakult egy zenei szervezet is, az Axis of Justice, aminek tagja Serj Tankian.

Az első lemez 1998-ban jelent meg, olyan számokkal, mint a Sugar, a War?, a Spider és a P.L.U.C.K. Ebben az időben ez még nem volt nagy siker, de amikor 2001-ben megjelent legnagyobb sikerük, a Toxicity, akkor terjedt el igazán a banda híre. Ezen a korongon már található közönségbarátabb számok is, mint a Chop Suey! és az Aerials. Ezután jött a Steal This Album!, 2002-ben. Azért ilyen korán, mert több szám kikerült a netre, Toxicity 2 név alatt. Ezek kiadatlan számok voltak, tehát többsége tényleg az előző lemez folyatásának tekinthető. Ezért nem is lett akkora siker ez az album.

De 2005-ben újabb siker elé állhatott a SOAD, mégpedig duplakiadványával, a Mezmerize-Hypnotize párosítással. A két lemez féléves késéssel követte egymást, és újra meghozta a sikert a SOAD számára, olyan slágerekkel, mint a B.Y.O.B., a Question!, a Hypnotize, és a Lonely Day. Érdekes, hogy mindkettő első lett a Billboardon, tehát azon ritka együttesek egyike, amely képes volt két number1 albumot kiadni ugyanazon évben. Ezután, 2006-ban, véget ért az együttes első és egyetlen korszaka, mivel bejelentették hiátusukat meghatározatlan időre. Többször felmerült azóta a visszatérés gondolata, de egyre inkább úgy tűnik a nyilatkozatokból, hogy a System pályafutása bizony véget ért.

Egy pár mondatot a stílusukról: metaluk egyértelműen alternatív, mert néha erős, ordítozós, heavy, dallamos, pörgős, lírai, megható, őrült, bekattant, beteg, vagy egyszerűen örmény. Midnenesetre jó pont a kitűnő gitár, a kemény, de hallhatatlan basszus, a pontos dob, valamint az a hangvilág, ami Serj száját hagyja el: rockének, de örmény elemekkel. Amúgy az örmény elemek sokszor megjelennek a számokban, ez szinte állandó. Néha van zongora/szintetizátor is Serj részéről. Vicces még Malakian gitáros extravagáns megjelenése, valamint sokszori hajváltoztatása.

Érdekes, hogy a banda még az olyan kevésbé rockosabb arcok számára is fantasztikus, akik rádióhallgatáson élnek, mert a System zenéje majd' minden területen célba talál, persze a maga, örménymetal elemeivel. Emiatt sikeres a SOAD, és emiatt jelölték többször is a bandát Grammyre, mígnem megkapták a kitűntetést a BYOB-ért. Sikerüket bizonyítja még a több, mint 20 millió eladott album. Persze nem mindig családbarát az együttes: témáik vagy szövegeik sokszor kemények (pl. Cigaro :D), de ez is csak szélesebb körökbe repíti az együttest.

Tehát most a banda nem létezik. Illetve létezik, ezt mindig elmondják, csak nem működik. Az érdekes, hogy néha olyan nyilatkozatokat tett Daron, miszerint "a SOAD élete egyik hosszú periódusa volt, de ez most véget ért, és egy új periódus kezdődik nála. SOAD nélkül." Aztán Serj mondta, hogy "párhavonta eljutnak hozzám érdekes feltételezések, hogy a SOAD vagy egy turné erejéig újra összeáll, vagy tartósan, örökre feloszlik. Ezeket mindig szórakozatónak találom." Sohase tudom én se kivenni, hogy gyűlölik egymást, vagy tényleg új életre várnak. De mindig úgy mondják, hogy tartós szünet. Ez akkor most 5-10 éves, vagy mi a franc?

Mindenesetre Serj most szólóprojektel büszkélkedik, aminek gyümölcse egy lemez, az Elect The Dead, valamint musicalírásban segít egy görög tragédiából, orchestrákkal lép fel, stb. Daron és John pedig a Scars on Broadway nevű metalegyüttest hozták létre 2006-ban. Kiadták a hasonló nevű albumot 2008-ban. Aztán 2009-ben fel is oszlottak, bár hivatalos bejelentés nem született, de valószinűleg a lelkesedés hiánya miatt lépett fel a szomorú döntés.  De John mintha egyszer elhintette volna, hogy ez nem végleges, de annál esélytelenebb a visszatérés. Majd kiderül...

folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: előadó

A bejegyzés trackback címe:

https://musix.blog.hu/api/trackback/id/tr721259663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása