HTML

MusiX

Kritikák, hírek és még sok-sok nyalánkság EE.one billentyűzete jóvoltából.

Twitter

Utolsó kommentek

  • Polski gyerek: Hello írtam egy e-mail-t neked melyben egy kritika van (2010.10.01. 19:07) Ők lennének a legjobb fellépők?
  • Taraj (törölt): Lassan szülinap... (2010.06.25. 12:10) Kezdjük el!
  • sMMileteardrop: @OmegA404 (törölt): mien luzer? meg milyen balfék? nézdmár hogy ö bármilyen a külsőja megtudja ál... (2010.06.17. 13:41) Kirúgták Mansont
  • lótlanhuszár: ez egy szar, de hallgasd meg az első albumukat, mielött teljesen elítélnéd őket (2010.06.05. 13:11) Mudvayne - Mudvayne
  • Taraj (törölt): Estig összeszedem a gondolatokat... fúúh. (2010.05.15. 14:05) 2 nappal Metallica előtt!
  • Utolsó 20

Tankcsapda - Minden jót

2009.10.16. 20:49 Taraj (törölt)

Mivan?!

Először is: bocs ezért a gyenge minőségű képért, de hát tudjátok, hogy magyar borítók PUNK! Na, a lényeg: három és fél év után itt a vadiúj nagylemez, igaz, közbe kaptunk egy koncertlemezt is. Mindig is érdekes volt számomra, hogy lemezeket ritkán készít a TCS, de olyan még nem volt, hogy egy hosszú, több éves szünetet is tartottak volna. Mindig ott vannak a Szigeten, mindig koncerteznek év végén a PeCsában és a Főnixben. Tehát a TCS népszerűségében nem lehet kételkedni. Azonban a célközönség és a minőség... hááát... már dönteni se lehet. 3 éve megszállták a Vivát, és akkor én nagyjából leírtam őket. Azóta nem Viváznak, de írtak egy szar dalt (Köszönet Doktor), és én magamba zuhantam: ennyit ér a magyar rockbanda?

Ez az év a TCS nagy szülinapja. 20 éves. Sok idő. És ennél már csak több lesz. Talán ez a szülinap tetőpontja: turné, lemez, stb. És október 14-én már a polcokra szállta az eredmény. Egy borítóval. Nostehát: mostantól akkor ilyenek lesznek a borítók? Vagyis kitalálnak 3-4 évente egy új logót, és kész a borító is? Ok, nekem bejön, ezzel nincs semmi gond. De a régi borítókat valahogy jobban megszoktam. Amúgy most elárulom, hogy ez a fajta borító el is árulja a lemez stílusát. Ezt még csak most vettem észre. Pedig tényleg árulkodó. Na de ennyi rizsa után térjünk rá a lényegre. Tényleg jogosan vertük a fejünkbe a százasszöget évek óta? A Tankcsapda old-school jellege végleg elszállt? Továbbra is a régi slágereket kell hallgatni? Érdemes lesz megtanulni a dalszövegeket az évvégi Főnix-koncertre?

Vegyes válaszok. Bevallom: én nem erre vártam. Azt vártam, hogy az egész lemezt majd a doktornak kell megköszönnünk, akitől nem jobban lettünk, hanem még szarabbul, és még ráadásul beleböfögik a fülünkbe a szerintem nagyon alap és gagyi társadalomproblémákat. Mert manapság ez a divat. Nem. Nemnem. Azon is meglepődtem, hogy ez a lemez nem a fail "Mindenki vár valamit" követte. Szóval ezt most nagyon nehéz lesz megmagyarázni úgy, hogy ez legyen: pozitívabb, mint amit vártam, de ettől függetlenül nem csillapította az éhségemet a jó TCS-zene iránt. Bonyolult, igaz?

Olyan modernebb múltidéző lett ez. A Tankcsapda megint visszatért a pörgős, könnyű-szövegű, alkoholistákat megragadó dalokhoz. Érdekes, hogy most dolgoztak először digitális recording-gal, ellenben ez a lemez minőségileg gyengén szól. Nem erőteljesek benne a hangszínek. Tehét hangzás fél mínusz részemről. Mert igaz, hogy trehány munka, de ettől függetlenül nem fülsértő.

A kezdés a Csapda vagyunk. Nem ez ragadott meg engem, hanem a gyorsabb hangvételű címadó, a Minden jót. Ahogy haverom mondta, ez tiszta 3 Grácia koppincs, ami szerinte gyenge nagyon. De nekem nagyon bejött: rövid, zúzós szám, aminek az "az a helyzet" része annyira jó dallamilag. Könnyen állíthatom: ez egy nem rossz szám. Koncerten atomzsír lehet.

Na de a bajok: ezután is gyors számokat kapunk nagy arányban: kétnegyed, punkos dob, sima kvintelések a gitáron, és Lukács öregporszívó-üvöltés hangja. De az igazat megvallva: olyan gyengén performanszolnak néha egy-egy számot, hogy egyszerűen nem bírnak megragadni. Továbbá lehet, hogy könnyű megjegyezni a szövegeket, de ez természetes, ha gagyik. Annyira nem tetszik nekem ez a megmondós stílus néhány helyen. A többi szöveg meg természetesen a kőbányai sörösöknek szól... :P

Van még a lemezen egy Köszönet Doktor, ami még mindig fájt nekem. Természetesen, mert jelenleg ez a szám a Tankcsapda mélypontja. Most nem akarom újra sárba tiporni, mert ezt már egyszer megtettem a blog indulásakor, amikor a Pestiest kiadott egy Tankcsapda különszámot a kislemezzel. Kész, téma lezárva. Bevallom, a blog legolvasottabb postja lett a Köszönet Doktor-fikázásom kritikám, és nem akarom, hogy ez most megint akkora nagy szám legyen, hogy nekem nem tetszett egy olyan dal, ami egyértelműen gagyi a javából. Gördüljünk tovább...

Van egy szám, ami meglepett, hogy tetszett nekem: a Mindentől távol. Fasza kis ritmusa van. Az elején még nem is gondolsz arra, hogy aztán a refrén ilyen kellemes lesz: akkora jó dallama van annak, hogy szerintem a refrént simán ki lehetne vágni csengőhangnak is. Ezután jön egy lassú dal, az Új nap vár, ami viszonylag tűrhető, úgymond egy kötelező lassúzás és fellegiesség.

És jön a tőr: a Mire vagy kíváncsi. Nagyon szűk egy éve jött ki a dal a Valami Amerika 2-höz, és csak komcertfelvétel volt. De az valami nagyon fílinges volt. Most megkaptuk a stúdiófelvételt is: a lemez legnagyobb csalódása lett. Nincs a dalban semmi élet se, sőt, ezt dalnak se lehet nevezni, hanem tortúrának. Na jó, ennyire nem durva a helyzet. Egyszerűen csak nem értem, hogy ha már meg volt a dal szerkezete meg minden, akkor miért is kellett ezen dinamikai és hangulati változásokat művelni. Hatalmasat csalódtam ennél a számnál, pedig ezt hallgattam meg elsőnek. A szöveg azonban még mindig jó, és koncerten továbbra is esélyes örök-kedvenc maradhat.

Ezután még jön egy beszívottabb-lassú vég, a Csak lazán, ami tényleg akkora laza, hogy őrület. Nagy meglepetés volt ez is: ez idézte talán a legjobban a régi időket, fasza kis szólóval és elzombult aggyal. Apropó szóló: ha 3 szóló volt összesen. De a bal kezemen biztos meg tudom számolni.

Lehet, hogy pozitívna hangzott ez a véleményezés, de az az említett gyors számok-szekció magába foglalja a többi számot, vagyis több, mint a lemez felét. És ezek valahogy marhára nem jöttek be. Esélyt se tudok nekik adni. Azonban a többi szám meglepetás volt a számomra: a végleges leszereplésre számítottam, erre kaptunk egy olyan szintet, amit nem az "erős" szóval jellemzek, hanem a "régi értékek kísérletével". Ahogy mondtam: old-school elemeket próbáltak visszavinni a zenébe, és ezt félig-meddig megkaptuk. De több szám jellegtelen volt, ezért ez nem valósulhatott meg. De ez is sikernek számít: a kezdeti lelombozás után ha nem is örömünnepbe csaptam, de legalább megkönnyebbültséggel mondhatom: ez nem kudarc! Először még 5-öt akartam adni, de ez túl szigorú lett volna. Kapjon inkább egy übergyenge 6/10-et, mert meglepett azzal, hogy fordított pszichológiát alkalmaztak a tankok.  Most joggal kérdezhetitek: ennyit ér ez a pár jó szám? Talán. Mert koncerten nagyobbat fognak ütni ezek a számok. Aki akar, maradjon az ötnél.

Na, ennyire senki se örüljön, ettől függetlenül és még mindig várok a jó TCS-re. Az Élni vagy égni lemez óta továbbra is gyengül a TCS. Továbbra is két isten van: "a pénz meg a baszááás!"

Tracklist:

  1. Csapda vagyunk
  2. Minden jót
  3. Kóla, jég és whiskey
  4. Nézz szét belül
  5. Keverék
  6. (LAX) Jön majd egy gép
  7. Köszönet doktor
  8. Mindentől távol
  9. Új nap vár
  10. Nincs fék (Nincsen félelem)
  11. Mire vagy kíváncsi
  12. Csak lazán

Klipet azért nem linkelek, mert csak a Köszönet Dokihoz van, az meg degradálná az albumot. x'D

Szólj hozzá!

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://musix.blog.hu/api/trackback/id/tr551454886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása