HTML

MusiX

Kritikák, hírek és még sok-sok nyalánkság EE.one billentyűzete jóvoltából.

Twitter

Utolsó kommentek

  • Polski gyerek: Hello írtam egy e-mail-t neked melyben egy kritika van (2010.10.01. 19:07) Ők lennének a legjobb fellépők?
  • Taraj (törölt): Lassan szülinap... (2010.06.25. 12:10) Kezdjük el!
  • sMMileteardrop: @OmegA404 (törölt): mien luzer? meg milyen balfék? nézdmár hogy ö bármilyen a külsőja megtudja ál... (2010.06.17. 13:41) Kirúgták Mansont
  • lótlanhuszár: ez egy szar, de hallgasd meg az első albumukat, mielött teljesen elítélnéd őket (2010.06.05. 13:11) Mudvayne - Mudvayne
  • Taraj (törölt): Estig összeszedem a gondolatokat... fúúh. (2010.05.15. 14:05) 2 nappal Metallica előtt!
  • Utolsó 20

Deftones - Diamond Eyes

2010.06.27. 19:45 Taraj (törölt)

Az év legjobban várt baglya. 

Már azt hittük, hogy a Deftones véget ér Chi Cheng sajnálatos autóbalesetével. És habár a basszusgitáros még nem halt meg, de ez a masszív kóma nem sejtet sok jót, igaz, manapság egész pozitív életjeleket ad.

A banda eldöntötte, hogy hátrahagyja a Cheng-gel készülő Eros-t, és nekikezd egy vadiúj albumnak egy másik basszerral, Sergio Vega-val. Az album hamar elkészült, és néhányan azt érezhették, hogy a Deftones egy kurvára elhamarkodott lemezt tesz le az asztalra. És nem. Nem is titkolom tovább: engedjék meg, hogy bemutassam az év eddigi legerősebb lemezét.

Annak, aki már halgatta a lemezt és úgy gondolja, hogy milyen király lett ez a melankólikus album, üzenem, hogy elbaszta. Ez minden, csak nem melankólikus. A banda szándékosan elmagyarázta nekünk, hogy mennyire utálnak búslakodni, és akármilyen nehéz is Cheng nélkül dolgozni, próbáltak mindenféle pesszimista jelet kivonni a munkálatokból. Ennek ellenére félig igazat kell adnunk a bekezdés első sorát helyesnek vélő embereknek: nagyon elvont az album, ahogy ez eddig is igaz volt a Deftones-ra.

Emlékeztek a Humbug-ra? Nár ott is éltettem ezt a fajta elvontságot. Na, az mehet a picsába. A szigetországi banda feleannyit sem ért el, mint a Deftones. Mert az Arctic Monkeys néhány helyen frankón elmajomkodta az egészet (igaz, ettől még jó), ezalatt amerikai barátaink kitűnően átgondolták az egészet: mi lenne, ha ezt a metált átültetnénk egy igazi lélektani utazásba, és a végén már azt se tudjuk eldönteni, hogy most lassú, halk zenét hallgatunk, vagy a gitár szaggatja a fülünket. Ügyesek.

Rendben, nem mindenhol, mert van egy pár üresjárat, hibafolt, amit gyosran tisztázok, és utána nincs is lelkiismeretfurdalásom. Szóval: rövidek a számok. Ez nem feltétlen hiba, de az ilyen elvont zenéknél nem árt, ha a zenészeknek több idejük akad kifejezni magukat. És a másik, ami nem a lemez hibája, de muszáj megbeszélni: ezek a számok hogy a fenébe működnek koncerten? Még nem néztem felvételeket, de hatalmas tombolást nem bírok elképzelni az új számoknál, legyen szó pl. a 976-EVIL-ről, ami tök jól képviseli a lemezen található számok egyik típusát. Kifejtem akkor.

Két típusát vettem észre a számoknak: az egyik a zúzós, tipikus Deftones: ilyenek a Rocket Skates (a lemez első single-je), vagy a lemez első három száma. És lehet, hogy ennyi van belőlük. A másik a lemez egészét képviselő muzsikális könnyed elszabadulás. Itt most bármelyik számot megemlíthetném. És nem azért, met ennyire monoton a lemez. Pont ezaz: akármennyire ugyanaz a lemez hangzása kb. mindenhol (szinti mindenhol, gitár bejátszik, 2 szó elnyújtva 20 másodpercig), valahol mégis egyedi minden egyes szám. Nagyon tombol a hippi-hangulat is néhány helyen (pl. Sextape), azok a számok nem is a lemez legerősebbjei. Ugyanez vonatkozik a lemez utolsó számaira is. Erőteljesebb véget akarunk, igaz, torzított gitár van itt is.

Szerintem a legjobb múltidézést a CMND/CTRL nyújta: lényegretörő, igazi oldszkúl Deft-szám. A lemez első számairól ez mondható el. Na jó, mondjuk a Diamond Eyes lehetne az egész lemez egyvelege: minden lényeges rész benne van, amolyan ízelítő.

Erről a lemezről nem lehet sokmás mindent írni. Sőt, nehéz is írni róla. Mert ezt hallgatni kell, meg kell győződni a korong teljesítményéről. Pontozni is egész nehéz. Ha a zene lélektani hatását követjük, akkor simán megérné a maximumot, de valahol aztán mégiscsak zavar, hogy monoton, pedig ez tényleg nem hibája a lemeznek. Valahol 9/10 tájékán találja meg méltó helyét az album. Basszus, nagyon erős lemez, nagyon erős. Tényleg nem sok segítséget nyújt ez a kritika, de ha meghallgatod, akkor ezt simán meg is érted.

Tracklist:

  1. "Diamond Eyes" – 3:08
  2. "Royal" – 3:32
  3. "CMND/CTRL" – 2:25
  4. "You've Seen the Butcher" – 3:31
  5. "Beauty School" – 4:47
  6. "Prince" – 3:36
  7. "Rocket Skates" – 4:14
  8. "Sextape" – 4:01
  9. "Risk" – 3:38
  10. "976–EVIL" – 4:32
  11. "This Place Is Death" – 3:48

Diamond Eyes:

Rocket Skates:

Szólj hozzá!

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://musix.blog.hu/api/trackback/id/tr712111338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása